Aloite koulutuksesta tulisi olla työnantajalla, sillä muuten motiivina on todennäköisesti työpaikan vaihtaminen

Työn kuormitus kasvaa suoraan suhteessa työ- ja ikävuosiin – kuormitus on myös päämotivaatio aikuisiän opiskeluun. Työllisyysrahaston teettämän tutkimuksen mukaan 58 % vastaajista hakeutui opiskelemaan nykyisen työn kuormituksen vuoksi ja lähes 60 % ilmaisi tavoitteekseen alan vaihtamisen kokonaan.

Luvut voivat kuulostaa synkiltä, mutta juuri koulutuksella on merkittävä vaikutus työn mielekkyyteen, motivaatioon ja työntekijöiden sitouttamiseen. Työnantajan kannattaa siis ottaa aloite kouluttamiseen ja säästää työntekijöiden kuormituksen lisäksi selvää rahaa.

Kannattaako sijoitus aikuiskoulutukseen?

Korkeasti koulutetut harkitsevat alan vaihtoa harvemmin. Koulutustason myötä myös aikuiskoulutuksen taloudelliset hyödyt pienenevät, joten koulutusta kannattaa tarjota ylimmän johdon sijaan hierarkian keskitasolle.

Aikuiskoulutukseen liittyvien tutkimusten mukaan merkittävät hyödyt näkyvät yksilötasolla urakehityksenä sekä parempina ansioina, mutta tärkeää on katsoa koulutusta myös työnantajan näkökulmasta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) mukaan aikuisena aloitetut opinnot nostavat ansioita ja parantavat työllisyyttä – erityisesti perusasteen suorittaneiden osalta koulutuksen hyödyt ovat usein kustannuksia suurempia.

Yksilön ja yrityksen yhteinen etu koulutuksesta

Jatkuva oppiminen ja eteneminen ovat parhaita tapoja sitouttaa osaajia. Kun kaavaan lisätään uuden rekrytoinnin kustannukset, muuttuu koulutus kannattavaksi sijoitukseksi ilman kattavaa tutkimusta.

ETLA:n tutkimuksen tulokset myöntävät, että yhteiskunnallisesti merkittäviä tuloksia tunnetaan vielä huonosti. Työntekijälle ja työnantajalle koulutuksen psykologiset sekä taloudelliset tulokset ovat kuitenkin yksiselitteiset.

“Aikuiskoulutus on osa jatkuvan oppimisen kokonaisuutta, jolla pyritään vastaamaan teknologisen kehityksen ja globalisaation aiheuttamaan murrokseen työmarkkinoilla.” -ETLA, Kannattavatko investoinnit aikuiskoulutukseen?

Jos työntekijä pidetään koulutuspolulla, kaikki hyötyvät

Koulutusten tuotannossa osaaminen, inhimillinen pääoma, opiskelijan tyytyväisyys ja motivaatio ovat avainasemassa. Taloudellinen kannattavuus on kuitenkin vahva myyntivaltti kun osaamistason nostamisen kustannuksia viedään yritysten talouspäättäjille.

Aikuiskoulutus on yleistynyt voimakkaasti kuluvan vuosituhannen alusta saakka. Jatkuva teknologinen kehitys ja muuttuvat toimintaympäristöt ovat työntekijälle isoja haasteita. Samalla korostuvat hyvä johtaminen ja esihenkilötyö.

Nämä ovat suosituimpia tutkintolinjoja, joilla osaamista jalkautetaan koko organisaation. Hyvän johtajan kouluttaminen voi nostaa koko yksikön tasoa ja vähentää paljon puhuttua kuormitusta keskitetysti. Silloin myös taloudelliset hyödyt kasvavat yksilöä suuremmiksi.

Yritysten ja organisaatioiden kannattaa tilastojen mukaan ottaa aloite johdon ja esihenkilöiden kouluttamisesta vahvistaakseen organisaation kilpailukykyä sekä sitouttaakseen omaa tiimiään. Uuden asiantuntijan rekrytointi kuormituksen tai motivaation vuoksi uraa vaihtaneen tilalle maksaa yleisen arvion mukaan noin 10 000 euroa, jonka voi todentaa itse toimialan avoimilla laskureilla.


Työllisyysrahaston teettämään tutkimukseen aikuiskopulutuksen hyödyistä vastasi kevään 2023 aikana 4965 henkilöä.

Rekrytoinnin hinta on poimittu atalentin arviosta, rekrytoinnin kustannuksista voit lukea lisää täältä.

Edellinen
Edellinen

Digitaalinen hyvinvointi on tärkeä osa sujuvaa työpäivää – luo selkeät pelisäännöt sähköisen ympäristön käyttöön

Seuraava
Seuraava

Kysyimme tekoälyltä miksi työssäkäyvän aikuisen kannattaa opiskella – katso 3 vinkkiä