Työelämän mentori osana yrittäjän opintoja

“Parasta mentoroinnissa on se, että voi auttaa toista kurkottamaan kohti omia tavoitteitaan”, kertoo visualistiyrittäjä Virve Arvola

Virve Arvola on visualistiyrittäjä ja myymälämuotoilija, joka on toiminut visuaalisen markkinoinnin toimeksiantojen parissa vuodesta 2010. Arvola suunnittelee myymäläilmeitä- ja konsepteja, rakentaa näyteikkunoita ja kouluttaa visuaalisen markkinoinnin erikoisaiheista.

Arvola on toiminut visualistin liiketoiminnan ammattitutkintokoulutuksessa opiskelevan yrittäjän mentorina.

– Tunnistan helposti kaupallista potentiaalia, oli kyse sitten visuaalisesta yritysviestinnästä tai mentoroitavasta opiskelijasta. Huomaan erityispiirteet ja vahvuudet hyvin nopeasti, ja jaan havaintoni avoimesti. Mentorina haluan jakaa näkemystäni ja tietoani eteenpäin, sekä kannustaa ja ohjata oikeaan suuntaan, Arvola kertoo.

Mentorointi on prosessi, jossa kokeneempi henkilö tarjoaa ohjausta, neuvontaa ja tukea vähemmän kokeneelle ammattilaiselle tai yrittäjälle. Tarkoituksena on tukea mentoroitavan ammatillista kehittymistä ja kasvua.

– Parasta mentoroinnissa on se, että voi auttaa toista kasvamaan ja kurkottamaan kohti tavoitteitaan. Mentorointisuhde voi parhaimmillaan kirkastaa haaveet selkeiksi tavoitteiksi ja toimintasuunnitelmiksi. Mentorointi on vienyt yritysideoita ja käytännön tekemistä eteenpäin. Lisäksi se on vahvistanut uskoa omaan tekemiseen, mikä on ehkä yksi tärkeimmistä asioista yrittäjyydessä, Arvola kertoo.

Ammatillisessa mentoroinnissa mentori voi tarjota neuvoja ja ohjausta esimerkiksi seuraavilla alueilla

  • Työtehtävät ja osaaminen Mentori voi auttaa mentoroitavaa kehittämään toimialakohtaisia tai yrittäjyyteen liittyviä tietoja ja taitoja.

  • Urakehitys Mentori voi jakaa kokemuksiaan ja neuvojaan urakehityksen suunnittelussa, avustaen esimerkiksi tavoitteiden asettamisessa ja mahdollisten urapolkujen hahmottamisessa.

  • Verkostoituminen Mentori voi auttaa laajentamaan ammatillista verkostoa ja antaa vinkkejä verkostoitumisen tärkeydestä ja käytännöistä.

  • Itsetuntemus ja ammatillinen identiteetti Mentoroinnissa voi käsitellä myös mentoroitavan vahvuuksia, kehityskohteita, arvoja ja ammatillista identiteettiä.

– Mentorisuhde on ainutlaatuinen tapa kehittää omaa osaamistaan, ja suosittelen sitä lämpimästi. Ulkopuolinen näkemys ja tietotaito ovat kullanarvoisia, ja voivat vievät omaa toimintaa harppauksittain eteenpäin, Arvola suosittelee.

Yrittäjän oppisopimus on yrittäjälle taloudellinen ja joustava vaihtoehto, kun tavoitteena on työn ja opiskelun yhdistäminen. Lue lisää yrittäjän oppisopimuksesta ja mentoroinnista täältä.

Seuraava
Seuraava

Esihenkilökoulutus toimii rinnalla kulkijana uuden roolin omaksumisessa