Tietoa hakijalle

Yleistä tutkintoon johtavista koulutuksista

Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat Opetushallituksen myöntämiä virallisia tutkintoja, jotka antavat yleisen jatko-opintokelpoisuuden alempiin korkeakoulututkintoihin, kuten ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Perustutkinto on alalle tulo -tutkinto, eli hakijalta ei edellytetä aiempaa työkokemusta. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat ammatillista jatkokoulutusta ja ne syventävät joko perustutkinnossa tai työelämässä saatua osaamista. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin hakeutuminen ei kuitenkaan edellytä aikaisempaa koulutusta ja ne voivat toimia myös pohjakoulutuksena.

Opintojen alussa opiskelijalle laaditaan yhteistyössä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).

Tutkintokoulutukset oppisopimuksella

Kaikki Mercuria Pron tutkintokoulutukset on mahdollista toteuttaa oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle käytännönläheinen vaihtoehto, kun tavoitteena on työn ja opiskelun joustava yhdistäminen. Oppisopimus on myös työnantajalle hyödyllinen ja kustannustehokas tapa ylläpitää työntekijän osaamista ja sitoutumista. Oppisopimus voidaan solmia myös yrittäjälle.

Työntekijän oppisopimus edellyttää

  • voimassa olevaa työsuhdetta

  • vähintään tai keskimäärin 25 työtuntia viikossa

  • tutkinnon vaatimuksiin sopivia työtehtäviä

  • työpaikalta henkilöä, joka toimii työpaikkaohjaajana ja -arvioijana

Yrittäjän oppisopimus edellyttää

  • päätoimista yrittäjyyttä

  • vähintään tai keskimäärin 25 työtuntia viikossa yrittäjänä

  • voimassa olevaa YEL-vakuutusta

  • Y-tunnusta ja yritysmuotona joko toiminimi, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö tai osuuskunnan jäsen

  • riittävää tuotanto- ja palvelutoimintaa sekä tarpeellisia työvälineitä

  • tutkinnon vaatimuksiin sopivia työtehtäviä

  • yrittäjämentoria, joka toimii ohjaajana ja arvioijana yhteistyössä oppilaitoksen kanssa. Mentori voi olla yrittäjän omista verkostoista tai mentoria voi hakea valtakunnallisesta mentoripankista. Mentorin ei tarvitse toimia samalla toimialalla. Mentorin kanssa pidetään yhteyttä opiskelijan tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti.

Näin haet oppisopimuskoulutukseen

  1. Sovi oppisopimuksesta työnantajasi kanssa
    Oppisopimus ei suoraan vaikuta työsuhteen ehtoihin, kuten palkkaukseen tai lomiin. Opiskelija ja työnantaja sopivat keskenään käytännön järjestelyistä, kuten koulutuspäiviin osallistumisesta ja palkanmaksusta. Oppisopimus on työnantajalle maksuton.

  2. Hae mukaan valitsemaasi koulutukseen
    Täytä hakulomake verkossa. Otamme yhteyttä sinuun kun ilmoittautumisesi on käsitelty. Lisätietoja koulutuksesta ja oppisopimuksesta voi tiedustella tutkinnosta vastaavalta henkilöltä.

  3. Oppisopimuksen solmiminen ja opintojen aloittaminen
    Opintojen ajaksi sinun, työnantajasi ja Mercuria Pron välille solmitaan oppisopimus. Työpaikaltasi nimetään henkilö, joka voi toimia työpaikkaohjaajana ja -arvioijana.

Tutkinnon vaatimuksiin sopivat työtehtävät ja tutkinnon näytöt

Tutkinnon suorittamiseen kuuluvat näytöt ovat toimintaa, jossa opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen. Työpaikalla tai yrittäjällä on oltava täten mahdollisuus tehdä tutkinnon ammattitaitovaatimuksien mukaisia tehtäviä sekä antaa niistä näytöt. Tutustuthan siis huolellisesti tutkinnon osien perusteisiin ennen tutkintokoulutukseen hakeutumista.

Muut osallistumistavat

Perustutkinnot koulutussopimuksella

Perustutkinto-opiskelijaksi hakeutuminen ei edellytä voimassaolevaa työsuhdetta. Mikäli opiskelija ei ole työsuhteessa, tutkintoon kuuluvat työelämäjaksot suoritetaan erikseen hankituissa työharjoittelupaikoissa. Mercuria Pron aikuiskoulutuksen tiimi on tarvittaessa tukenasi työharjoittelupaikkojen hakemisessa. Teemme työelämäyhteistyötä useiden paikallisten ja ulkomaisten eri alojen yritysten kanssa, jotka tarjoavat tutkintoon soveltuvia työpaikkoja Suomessa ja ulkomailla.

Omaehtoinen opiskelu ilman oppisopimus- tai koulutussopimusta

Tutkinto on mahdollista suorittaa myös omaehtoisesti ilman oppisopimus- tai koulutussopimusta. Opiskelija vastaa siitä, että hänellä on mahdollisuus tehdä tutkinnon ammattitaitovaatimuksien mukaisia työtehtäviä sekä antaa niistä näytöt. Lisäksi opiskelijan työpaikalta tai verkostoista on löydyttävä henkilö, joka pystyy toimimaan osaamisen arvioijana.

Oppimisympäristöt monimuoto- ja verkkototeutuksissa

Perustutkinnot monimuotototeutuksena

Perustutkinnot toteutetaan monimuoto-opintoina. Monimuotoiseen opiskeluun sisältyy koulutuspäiviä sekä verkossa että paikan päällä Mercurian kampuksella Vantaan Martinlaaksossa, itsenäistä opiskelua verkko-oppimisympäristössä sekä oppimista työtehtävissä.

Perustutkintojen ohjaus, näytöt ja arvioinnit voidaan järjestää joustavasti joko lähitapaamisessa tai verkon välityksellä.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot monimuoto- ja verkkototeutuksina

Suurin osa koulutuksistamme toteutetaan monimuoto-opintoina. Monimuotoiseen opiskeluun sisältyy koulutuspäiviä sekä verkossa että paikan päällä Mercurian kampuksella Vantaan Martinlaaksossa ja oppimista työtehtävissä.

Tutkintokoulutusten näytöt ja arvioinnit voidaan järjestää joustavasti joko lähitapaamisessa tai verkon välityksellä.

Tarjoamme myös täysin etänä käytäviä koulutuksia, joiden koulutuspäivät toteutetaan kokonaan verkossa. Myös tutkintokoulutusten näytöt ja arvioinnit järjestetään verkon välityksellä.

Osallistuminen on mahdollista kummassakin toteutustavassa myös toiselta paikkakunnalta.

Opiskelijan työvälineet

Microsoft 365 sovellukset käyttöösi

Tarjoamme opintojen ajaksi käyttöösi tutkintokoulutuksen suorittamista tukevat Microsoft 365 sovellukset. Voit käyttää myös työnantajasi tarjoamia vastaavia sovelluksia.

Opiskelijan laitteet ja alustat

Opiskelu edellyttää opiskelijalta soveltuvia työvälineitä, kuten tietokonetta tai tablettia sekä toimivaa verkkoyhteyttä. Microsoftin 365 sovellukset sekä Mercurian oma verkko-oppimisympäristö mahdollistavat verkkokoulutukset, pienryhmäkeskustelut ja verkostoitumisen muiden opiskelijoiden kanssa. Lisäksi saat käyttöösi koulutusten materiaalit ja tutkinnon suorittamista tukevat tiedot ja dokumentit.

Sovellusten ja alustojen käyttöönottoon saat tukea opintojen alussa ja tarvittaessa myös opintojen aikana.

Osallistumismaksut ja opintososiaaliset edut

Osallistumismaksut

Perustutkinnot ovat maksuttomia.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on osallistumismaksu. Osallistumismaksut ovat ilmoitettu kunkin tutkintokoulutuksen omilla sivuilla. Maksu veloitetaan opintojen aikana. Lasku osoitetaan ja toimitetaan aina opiskelijalle. Opiskelija ja työnantaja sopivat keskenään laskun maksujärjestelyistä, mikäli työnantaja maksaa osallistumismaksun.

Opintososiaaliset edut

Voit olla oikeutettu opintososiaalisiin etuihin mikäli

  • opiskelet perustutkintoa, eikä sinulla ole voimassaolevaa työsuhdetta eikä palkkatuloja Lue lisää

  • opiskelet oppisopimuksella, eikä työnantajasi maksa palkkaa koulutuspäiviltä Lue lisää